Aflivning af hesten

Det sidste farvel... hvordan klares det på den bedste måde?

En aflivning er sjældent en ønsket situation, men desværre en uundgåelig nødvendig, når vi har anskaffet os et dyr. Vi ved hvor svært det kan være at sige farvel til en god ven og hvor meget det betyder, at det sker på en god måde.

Vi forsøger i alle tilfælde at gøre situationen så behagelig og rolig som muligt for dig og din hest. I de fleste tilfælde har vi heldigvis muligheden for at få en god snak om, hvorledes en aflivning skal foregå, men i situationer hvor hesten er akut syg, kan det virke meget overvældende og ubehageligt, at tage stilling til og se sin hest blive aflivet.

Det er meget individuelt om ejeren gerne vil være med til en aflivning, eller ej. Vi har mulighed for at tilbyde begge dele.
Den ”gode” aflivning afhænger meget af forventningen til situationen og forståelsen imellem ejer og dyrlæge. I er derfor altid velkommen til at spørge efter den dyrlæge I er mest trygge ved.

Der er forskellige muligheder for aflivning

  • Hjemme hos ejer/opstaldningssted. Det kræver at der er en hjælper tilstede, som kan holde hesten. Ejer bestiller selv Daka til at afhente hesten den efterfølgende dag.
  • På klinikken. Her kan ejer komme og være med under aflivning, eller vi kan gøre det selv uden ejer. Ejer kan evt. se hesten efter aflivning. Vi bestiller Daka til afhentning. Nogle foretrækker at indlogere hesten i en af vores bokse, sige det sidste farvel og så tager vi os af resten.

Fremgangsmåde
Hesten får et beroligende middel (ligesom til tandrasp eller smed), imens den står i stalden, hvorefter den trækkes ud til aflivningsstedet (Hesten skal ligge et sted hvor Daka kan komme til med deres lastbil). Herefter placeres et kateter/stor kanyle i venen på halsen, hvor igennem aflivningsvæsken indgives. Aflivningsvæsken er et kraftigt sovemiddel, som gives i overdosis. Hesten vil i løbet af ca. 10-60 sekunder efter indgivelse af aflivningsvæsken, besvime og falde om. Vi forsøger så godt som muligt at guide hesten til jorden, men der er stor variation på hvorledes hestene ligger sig ned. Nogle folder pænt i benene, hvorimod andre vælter direkte om på siden eller ryggen. Det kan virke meget voldsomt, når flere hundrede kilo pludselig falder sammen. Når hesten ligger ned, vil den ofte have lidt reflekser tilbage og kan derfor blinke med øjne og komme med et par ”refleks-vejrtrækninger”. Dette betyder ikke at hesten lider, men blot at de sidste reflekser er længere om at forsvinde. Vi lytter efter hjerteslag og tjekker reflekserne før vi kan erklære hesten død.

Forsikring
Hvis hesten er forsikret, er det meget vigtigt at oplyse om dette, da vi i de fleste situationer skal have forsikringsselskabets accept, før vi kan foretage en aflivning, som de senere vil udbetale forsikringssummen for.